· 

DIY: Trui/shirt met capuchon

Dit is wellicht één van mijn lievelingspatronen! 

 

Het patroon, een trui/shirt met een capuchon, is afkomstig van Brindille en Twig. 

Patroon: Hooded raglan sweatshirt: 67.

 

Je kunt hem hier downloaden.

 

De trui kun je maken in de volgende maten: 62-68-74-80-86-92-98-104-110-116. (0-6 jaar volgens de site).

 

Een vriendin van mij ,Anneke, ontwerpt de stof van het merk Anneke. (zie onderstaande voorbeelden).

Deze stof is onder andere verkrijgbaar bij Naaiplezier.nl 

 

De stof welke we gebruikt hebben voor de trui zal binnenkort verkrijgbaar zijn bij de stofgroothandel of webshops. 

Wanneer je eerder het patroon, zoals wij, hebt gebruikt duurt het ongeveer één uur om de trui in elkaar te zetten. 

 

Het patroon wordt geleverd met een Engelse uitleg. 

Eén van de belangrijkste stappen is om het patroon op ware grote uit te printen, mocht je dit niet doen dan klopt de maatvoering niet en kan de trui anders qua maat uitvallen. 

 

Wat heb je nodig:

0.7 meter stof (tot maat 92), 1.0 meter stof (tot maat 116);

0.5 boordstof of tricot. 

Naaimachine (eventueel een lock machine).;

Naalden.

Draad;

Plakband (om de patronen tegen elkaar aan te plakken);

Schaar;

 

 

Stap 1:  Print het patroon uit. Je kunt er voor kiezen om het patroon één keer uit te printen en dan met patroonpapier de juiste maat uit te tekenen. Of om de maat uit te knippen en dit rechtstreeks op de stof te leggen.  (Zoals op de foto).

Stap 2:  Mocht je een paneel gebruiken, zoals wij, dan is het belangrijk dat je het midden van de stof opmeet zodat de afbeelding midden op de trui komt. Deze hebben wij gemarkeerd met een naald. 

Stap 3: Vouw de stof dubbel. De afstand van de naald tot aan het stof eind dient overal gelijk te zijn.

Stap 4: Leg het patroon op de stof.  Let op, dat je bij het knippen nog één centimeter aan naadwaarde berekend. (Er zit al 6mm in maar dit is erg weinig)

Stap 5: Knip alle patroon delen uit. Op het patroon staat hoe vaak je de delen mag uitknippen:

Voorkant 1x, Achterkant 1x,  boord 1x, mouwboord 2x, mouw 2x, capuchon 4x. Wanneer je een printjes patroon hebt is het belangrijk dat je de capuchon 2x uitknipt in spiegelbeeld (1x binnenstof, 1x buitenstof ) en 2x gewoon. (1x binnenstof, 1x buitenstof).

Stap 6:  Omdat dit een patroon is met raglanmouw begin je met de mouwen in plaats van het voor en achterkant op elkaar te maken. Leg de mouwen op de voorpand met de goede kant naar elkaar toe en naai op één centimeter van de kant af.  

Stap 7: Omdat je de stof maakt van tricot is het belangrijk dat je een stretch steek neemt of een kleine zigzag (op de foto nummer 8). 

Stap 8: Herhaal dit ook bij de andere mouw. 

Stap 9/10:  Leg nu het achterpand op de mouw. Wanneer je deze hebt vast gemaakt leg je het achterkant op de andere mouw.

Stap 11:  Het patroon is nu rondom helemaal dicht genaaid. vouw deze dubbel en zorg dat alle naden goed op elkaar aansluiten.

Stap 12: Maak nu het shirt dicht, naai de rode lijnen zoals aangegeven op de foto.

Stap 13: Naai de capuchon op elkaar. Je hebt 4 delen, 2 voor de buiten kant en 2 voor de binnenkant. Leg de stof met de goede kanten op elkaar(Naai de rode lijn zoals op de foto en herhaal dit bij beide delen).

Stap 14:  Draai de binnenstof binnenste buiten en schuif ze in elkaar zoals op de foto. De stof komt nu met de goede kant tegen elkaar aan. Naai de rode lijn zoals op de afbeelding staat. In principe naai je hier de stof wat rond om het hoofdje komt te zitten (dit is moeilijk te fotograferen vandaar de dubbele rode lijn). 

Stap 15: Vouw de capuchon open en leg de korte delen met de zelfde stof op elkaar en naar de rode lijn zoals op de foto. 

Stap 16: Draai de capuchon nu om zodat je de goede kanten zichtbaar zijn. Om de capuchon goed en netjes te naaien straks zet ik rondom de naad spelden.  

Stap 17:  Nu gaan we de capuchon op het shirt zetten. bepaal op zowel de capuchon als het shirt vier markeer punten.
Stap 18:  Draai het shirt binnenste buiten en bevestig de capuchon via de binnenkant. (met de goede kanten op elkaar). Deze stap ben je wellicht gewend bij het inzetten van een mouw in een standaard shirt.

Stap 19:  Vouw de boorden dubbel (1x boord onder aan en 2x mouwboord) en bij de mouwboorden de lange kant zoals op de foto en bij de grote boord de korte kant. 

Stap 20:  Vouw alle boorden terug met de stof naar buiten en vouw ze één keer dubbel zoals op de foto. 

 

Stap 21: Zet de boorden aan het shirt. Voor tips zie mijn vorige Blog: DIY Hoe zet je een boord aan. 

Stap 22: Mocht je de trui nog willen afwerken dan kan dit met een lock machine of met een zigzag steek.

 

Hopelijk kunnen jullie door middel van onze uitleg één of meerdere van deze truien maken! Wij zijn benieuwd naar jullie creaties, laat je foto achter op onze facebookpagina (zie hier ook de gave winactie, een product naar keuze!)


Liefs.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Petraklaassen (zondag, 14 februari 2021 23:15)

  Dank je wel. Heel fijne uitleg!

 • #2

  Wilma v Haeften (zondag, 09 januari 2022 17:02)

  Goede avond zou iemand mij kunnen helpen en uitleggen hoe ik dit patroon kan downloaden en printen krijg het helaas niet voor elkaar en het is zo'n mooi patroon ik heb net een kleinzoon gekregen zo het zo graag willen maken voor hem alvast dank je wel.
  Groetjes Wilma